KRAFT VERK XI

En samlingsutställning med lokala konstnärer

Pågår 4-26 juni
Vernissage 4/6 kl. 13.30


Följande konstnärer kommer att ställa ut:

Anne-Christine Modin

Som barn älskade jag att rita och måla. Satt mycket hellre inne med papper och krita än att vara ute och leka. I tonåren övergick det mera till telefonkladd för att sedan försvinna totalt ur medvetandet. En arbetskompis övertalade mig att gå en akvarellkurs 2005, med Eilert Andersson som lärare. Därefter har det bara fortsatt. Jag har målat tillsammans med vännerna i Aqua-gruppen i Söderhamn sedan dess och en hel del på egen hand.

Jag har ingen formell konstutbildning men har gått ett antal olika akvarellkurser. Jag ser målandet som terapi, ett slags meditation. Olika perioder ger olika uttryck. Ibland vill jag koncentrera mig ordentligt och ger mig på något väldigt detaljrikt och föreställande. Andra gånger vill jag bara leka och låter färgen, vattnet och papperet bestämma. Underbart att se de olika pigmenten interagera. Det jag visar här på Konstkraft är en salig blandning av detta. Hoppas att det ska glädja er!

Separatutställning
Rådis, Söderhamn 2021

Jurybedömda utställningar
Akvarellsalong Väsby Konsthall 2018 och 2021
Sommarsalong Konstkraft, Ljusne 2019, 2020 och 2021
Akvarellfestival Kvarnen Söderhamn, 2018 och 2020
Länskonst Gävleborg 2019 och 2021

Samlingsutställningar
Flera utställningar med akvarellgruppen Aqua (Studiefrämjandet, IOGT-NTO, Drömverkstan, Stadsbiblioteket, Kvarnen, Eilert Anderssons ateljé och Trädgårdsgatan i Söderhamn)
IOGT-NTO Bergvik 2016
Skapande medlemmar Söderhamns Konstförening 2015, 2017, 2019 och 2022

Kontakt:
E-post: anki.modin@gmail.com
Instagram: www.instagram.com/ankivareller (@ankivareller)
Tel: 070-224 19 43

Barbro Burström

Efter avslutat förvärvsarbete har jag gått fyra år, deltid, på konstverkstad, Edelviks folkhögskola i Burträsk. Att få utveckla sitt skapande i teckning, måleri, keramik och textil där processen och kreativiteten är i fokus. Jag har, genom en fantastisk och inspirerande konstnär, fördjupat mig i oljemålning. En teknik som får ta tid och trotsar samhällets höga tempo. 

Eilert Andersson

Naturen och landskapet har alltid varit inspirationskällan i mitt måleri. Akvarellen har blivit mitt uttrycksmedel. En spännande och fascinerande teknik som stämmer bra med mitt sätt att måla. Färgernas pigment, vattnets flödighet och det vita papperet i samverkan slutar aldrig att ge mig utmaningar. Under flera decennier har jag varit ledare för akvarellkurser. Något jag trivs och fortsätter med parallellt med mitt eget måleri.

Eva Fresk

Jag började måla akvarell 2007 efter att i många år ha drömt om det, men inte kommit igång. Men när mina barn blev tonåringar tyckte jag det var hög tid att förverkliga min dröm. Tidigare har jag ägnat mig åt färg och form på annat sätt genom att sy, sticka och arbeta i trädgården. Tyvärr har jag haft ett längre uppehåll med målandet men har nu äntligen kommit igång igen sen min flytt tillbaka till Hälsingland. Tidigare bodde jag i Östersund där jag var med i FRIKO - Fria konstutövare i Jämtland/Härjedalen som hade gemensamma konstutställningar. Jag är också intresserad av arkitektur och inredning och har med glädje och stor energi renoverat tre gamla hus, två i Söderhamn och ett i Östersund. Jag älskar gamla hus vilket syns i mitt måleri.

kontakt:
E-post: eva.fresk@gmail.com

Karin Gustavsson

Mina favoritmotiv är naturen och känslan av stillhet och lugn, men även att måla ansikten och abstraktare motiv. Jag har varit kreativ i olika former under i stort sett hela livet och älskar den meditativa känslan det ger mig.

Började måla i olja men har under senare år bara målat akvareller. Jag har gått på kurser i aktstudie och kroki på Oslo konsthögskola, men är i övrigt självlärd. Jag har varit med i gemensamma utställningar i Söderhamns Konstförenings regi, både på museet under Konstrundan och på Kvarnen för skapande medlemmar. Har även varit med på utställning på Hudiksvalls kommun och på Söderhamns bibliotek.

Vi är en härlig grupp som målar tillsammans på Vuxenskolan en gång i veckan sen många år tillbaka under namnet ”Paletten” där vi inspirerar varandra till skapande i olika material.

Kristina Norén

Efter pensioneringen har jag tagit upp ungdomsårens intresse för målning och teckning. Efter åratal i Eilert Anderssons målargrupp Aqua har akvarell blivit mitt främsta uttrycksmedel. Teckning får jag utlopp för i studiecirklar i kroki, genom Söderhamns konstförening.

Lena Ljusberg

Arbetat i egen ateljé sedan 1966. Provat de flesta tekniker med i huvudsak arbetat med textil applikation i blandteknik.

”Jag vill inte facka in mig med ord som konstnär eller poet.
På mina bilder och mitt skriveri blir jag antagligen inte fet.
Men en tro på det jag gör är det stöd jag har,
och jag tycker den gåvan är helt underbar.”

Monika Andersson

Jag är ursprungligen från Gävle där jag gick Dekorationslinjen och då fick jag utlopp för mitt intresse för målning och teckning.

Jag är med i ”Paletten”, en kompisgrupp i Vuxenskolans regi sen många år tillbaka. Vi har ställt ut ett flertal gånger via Söderhamns konstförening, bland annat på Konstrundan.

Jag målar både i olja och akvarell, och motiven är oftast stadsmotiv, djur och natur.

Per Ljusberg

Arbetat i egen ateljé sedan 1966.
Provat de flesta tekniker men i huvudsak arbetat med grafisk framställning samt skulptur.

”Hela mitt vuxna liv har jag sysslat med konst i någon form. Det går bara inte att låta bli. Må hända är det någon medfödd störning, vem vet.Det finns andra språk än det talade ordet, och det här har väl varit mitt sätt att kommunicera på.”

Stina Olofsson 

Jag ritade innan jag kunde gå, sägs det. Det var på den tiden det inte fanns skärmar och Babblarna. Sen fortsatte jag av bara farten under uppväxttiden för att övergå till pyssel, sömnad, keramik, trädgårdsskötsel m.m.

För 15 år sedan startade Georges Ayres en studiecirkelkurs i akrylmålning och sen var jagsåld. Efter ett par år vågade jag mig på att testa att måla med olja. Jag tycker att oljan kan vara ett besvärligt medium. Ibland är vi verkliga ovänner oljan och jag och jag kan bli otroligt frustrerad av allt kladd och långa torktider men när allt stämmer är den helt underbar och värd all möda. Det sista året har jag också börjat testa akvarell och tycker att den är som ett lättsammare syskon till oljan. Den är transparent, skir, snäll och vänlig och hittar på egna vägar för att behaga: ”Vad roligt att du vill måla med mig! Titta vad jag kan göra för dig”.

Det har blivit några förträffliga kurser under de senaste åren bl.a. för Daven Xu, Karin Östh och i Söderhamns Konstförenings regi. Jag älskar att gå kurser för att lära mig mera och inte minst för att inspireras av andra.

Några utställningar gemensamt med andra konstnärer har det också blivit under åren bl. a på Kvarnen, Söderhamns museum, Glas och Ram och Konstkraft.

Wiveka Östberg

Jag började redan i skolan att hitta pennan som verktyg och fick där inspiration och tron på att jag kunde teckna från min teckningslärare Dieter Kluge i Hudiksvall. Började senare att måla med olja och det blev många år som självlärd att se himmel och hav som motiv. Med några års uppehåll med målningen fick jag kontakt med min nästa inspirationskälla. Det var målargruppen Paletten som fick mig att hitta akvarellen. Tillsammans med gruppen har jag ställt ut mina alster både i Söderhamn och Hudiksvall.

Nu ser jag fram emot att få vara med i Ljusne och en ny konstellation.