Utställningar

Sedan 2008 har utställningar, workshops och kurser arrangerats under sommarhalvåret. Ett par samarbetsprojekt kring samhällsutveckling har också drivits. Vi förvaltar även Lennart Plahns livsverk som finns på övervåningen i vår utställningslokal. Konstkraft arbetar med inkluderande konst- och kulturverksamhet. Hör gärna av dig om du vill samarbeta med oss!

Öppettider

Torsdagar 17.30 - 19.00
Fredag - Söndag 13.00 - 16.00
Med reservation för ändringar

Pågående

Sommarsalongen 2024

Årets jury bestående av Thomas Tidholm, Henric Sjölin och Ann-Caroline Breig har valt ut de verk som kommer att visas på sommarsalongen. 29 konstnärers verk kommer att visas upp och vernissage blir det den 16 juni kl 13.00 Utställningen pågår mellan 16 juni - 14 juli, fredag - söndag, kl 13 - 16 Midsommarafton och […]

Kommande

Sommarsalongen 2024
Årets jury bestående av Thomas Tidholm, Henric Sjölin och Ann-Caroline Breig har valt ut de verk som kommer att visas…
16 juni
Läs mer

Projekt

Utställningar

Mellanrum - Johanna Hägerstrand Lindvall

Personliga erfarenheter blandas i denna utställning med funderingar om vilken framtid vi skapar samtidigt som vi är upptagna med att leva våra liv. Här finns copingstrategier när skolan liknar en scen ur Fight Club, globala uppvärmningsmål vi missar, barn som växer upp och flyttar hemifrån, framtid och dåtid och mindfulness, oro och vila och Ps. Glöm inte bort att njuta av sommaren! 

Målningar och uttryck i textil och trä blir till dagboksanteckningar från platsen mellan det som skaver och det som ger vila. Mellanrummet där livet händer.

Utställningen pågår 20 juli till 11 augusti, öppettider fredag-söndag kl 13-16

Konstkraft, Industrivägen 1A, Ljusne.

Sommarsalongen 2024

Årets jury bestående av Thomas Tidholm, Henric Sjölin och Ann-Caroline Breig har valt ut de verk som kommer att visas på sommarsalongen.

29 konstnärers verk kommer att visas upp och vernissage blir det den 16 juni kl 13.00

Utställningen pågår mellan 16 juni - 14 juli, fredag - söndag, kl 13 - 16

Midsommarafton och midsommardagen STÄNGT

Terapi - En studie i kladdkritor

Tobias Törnell ställer ut hos oss och visar sina alster mellan 1 - 9 juni.

Tobias har tidigare ställt ut på bl.a Stenegård i Järvsö och i Västerås på Global Living. Han har ett mer än 30 års allkonstnärskap bakom sig. Han är även känd som Toby Fakir, fakiren.se och när han utövar den konstarten så är det nog många i publiken som drar efter andan. Hos oss på Konstkraft så TROR vi att det endast blir tavlor han visar upp - men vem vet?

Vernissage blir det 1 juni kl 13.00 - 16.00

Övriga dagar och tider: 2, 6, 7, 8, 9 juni kl 13.00 - 16.00

Staffanskolans utställning

Välkommen att uppleva bild och foto-elevernas utställning hos oss på Konstkraft.

Här ställer Staffangymnasiet Bild- och medieelever ut!
Bild och form är ett individuellt val där 2 års och 3 års elever från olika program arbetar tillsammans. Programmen består av: Barn och fritid, Bygg och anläggning, Ekonomi, El och energi, Samhällsvetenskap, Teknik, Naturbruk, Vård och Omsorg, Restaurang och livsmedel.

På Bild och Form får eleverna pröva att arbeta med traditionella och samtida konstformer som: Assemblage, Kollage, 3D måleri, Recycling och Upcycling av återbruk, Stop Motion, Oljemåleri, Zines, Modellbygge, Linoleumtryck, Drejning och skulptering! Under HT 23 till VT 24 har vi arbetat med teman som: Konsthistoria, Antropocen, Normkritik, Kontroversiell Konst och Bild fördjupning.

Samhällsprogrammets medieinriktning:

På samhällsprogrammets medieinriktning arbetar eleverna med fotografering, journalistisk, skoltidningsarbete, reklam och filmproduktion!
I årskurs 3 är det tradition för eleverna att ställa ut sina bilder på ett galleri. Inom kursen Medieproduktion har 4 elever valt att arbeta med fotografi och en elev har dessutom valt att visa sin filmproduktion "Reflektion". Under bildserierna har eleverna själva beskrivit hur de har jobbat

Vernissage blir det den 23 maj kl 13.00

Utställningen pågår till 26 maj, öppet alla dagar 13.00 - 16.00

Sommarsalongen 2023

9 juni - 15 juli


Öppettider fre - sön 13:00 - 16:00

Sommarsalongen 2023

Sök till konstkraft Ljusnes Sommarsalong 2023. Ansökan får göras av alla över 18 år och det är konstnären själv som måste göra ansökan. Verket/en du ansöker med måste vara till salu och inte äldre än 2 år. Du får ansöka med högst tre verk. Verken bedöms vart och ett för sig. Dessa kan vara i valfri teknik; måleri, grafik, foto, glas, textil, skulptur, film m.m.

Ansökan

Verklista ansökan

Tunatapeten

Tunatapeten är en berättande bonad broderad av 72 kvinnor som senare blev ännu flera och alla har någon koppling till Stora Tuna. Varje kvinna har berättat sin egen historia i ullgarn på ett tygstycke av bomull – 50 cm bred och 70 cm hög, därefter har broderierna monterats ihop sida vid sida till en 35 x 0,6 meter lång berättelse.

Under hösten 2017 startades projektet ”Tunatapeten” av Ingela Thor och Gunilla Simes. 2018 blev tapeten klar och har sedan dess visats på olika platser i Sverige.

Läs mer här.

Sommarsalongen 2021

Hege Skundberg x Sweet toof

Vernissage 28/8 kl. 15:00
Paint jam - 4/9 kl. 13:00 - 16:00

28/8-12/9-2021
Fre-sön 13:00-16:00

In Chain

I utställningen In Chain (eller CHân) möter vi en grupp konstnärer med anknytning till Gaffel, en konstnärsförening med ca 80 medlemmar som driver kollektivverkstad och ett tiotal ateljéer i Industrihuset Vävaren, Gävle.

Sedan starten 2000 har Gaffel anordnat konstprojekt i det offentliga rummet i flera närliggande städer där de förhållit sig till olika frågor kring platsens historia, konflikter och utvecklingsmöjligheter. I dessa samarbeten har det ofta förkommit olika interdisciplinära möten. Besök gärna hemsidan http://www.gaffelverkstan.com/

Senast visade gruppen Mind The Gap på A.T.P Gallery i London; en utställning baserad på kulturella, estetiska, geografiska ”avstånd”, ”skillnader”, ”likheter”. Till exempel undersöktes överlappningar av syn och hörsel och hur gränserna för måleri, musik, ljud, textil, installation, film foto både kan accentueras och suddas ut.

För att anknyta till Ljusnes industrihistoria har utställningen fått titeln In Chain, som kan associeras till en kedja, kätting. Samtidigt för titeln tankarna till en arbetsmetod att länka samman olika konstuttryck.

Medverkande

Karin Bäckström, Katarina Jönsson Norling, Marie Lindgren, Jon Perman, Jens Salander, Mikael Strömberg, Jonas Westlund

Återfunnet

När ting lyser upp - Sonja Hallberg

Öppna handflator gjutna i gips tryckta på tygbitar. Snidade objekt från kullen vid stilla havet återfunna på remsor av lakan. Ytor med handvävt gammalt lin och Silver Birch Technology.

I mötet med det vardagliga finns ett djup där vi kan få kontakt med stillheten. Vi erbjuds en möjlighet att öppna oss för det vackra i det enkla. Välkomna!

Konstkraft Ljusne 29 maj - 20 juni

Det Finns i Skogen

OPEN CALL - Det Finns i Skogen: Konstprojekt

Konstfrämjandet Gävleborg söker tre konstnärskap till konstprojekt

Konstfrämjandet Gävleborg bjuder in tre konstnärskap till att arbeta med skogen som utgångspunkt i ett konstprojekt på tre platser i Gävleborg under våren 2021. Med projektet “Det finns i skogen” vill vi fånga in samtida diskurser kring skogen - exempelvis i relation till klimat, ekologi, friluftsliv, omställningsfrågor, mångfald, utflyttning och jämlikhet.

Projektet Det finns i skogen skapar, i samskapande dialog med dessa tre landsbygdsplatser, en geografiskt utspridd utställning skapad av konstnärer och konstintresserade redo att ta emot besökare sommaren 2021. Skogen som tema rymmer oändliga berättelser som har format oss som människor. Skogen kan också fungera som ingång till en komplex diskussion om vårt samhälle idag genom att beröra några av våra mest angelägna frågor, alltifrån biologisk mångfald och klimatförändringar till mental och fysisk hälsa.

Hege Therese Lien Skundberg

Hege Therese Lien Skundberg arbetar med både måleri samt skulptur. Hon hade en separat utställning hos oss sommaren 2020. Du kan se mer av hennes verk, hegeskundberg.bigcartel.com, @cabinfevergallery, facebook samt instagram.