Lennart Plahn

Museum - Lennart Plahn


Plahn-museumet är under uppbyggnad och det går framåt med stormsteg. Vi kommer att öppna museumet under hösten 2020 och återkommer med datum vid senare tillfälle.

Om Lennart Plahn och hans sagofigurer


Jag har fått frågan att inför utställningen ”Lennart Plahns värld – Drömmar och verklighet” att skriva ner mina tankar, mina egna intryck om en person som jag inte kände särskilt väl, men hört så mycket berättats om.


Vad min lilla krönika kommer att handla om är i stort sett min egen grämelse över att jag inte förstod vilken storhet det fanns i och omkring honom. Vi möttes ibland på samhället, jag sa hej och han sa hej, tänk om jag vetat då vad jag vet idag!


Då min make, som var infödd Ljusnebo, och jag en utsocknes från Bergvik bildade familj och slog oss ner i Ljusne på 1960-talet så hörde jag  ibland talas om Lennart Plahn. Det var lite mystik kring hans person, han bodde i en stuga i skogen och skapade fantasifigurer av skogens pinnar och stubbar, det var väl ungefär vad jag kommer ihåg från den tiden.


Ibland så pratade vi om att vi borde uppsöka hans stuga i skogen, någonstans uppåt sjön Bränningen borde den ligga, Norrbränningen kanske det var. Som så mycket annat som blir ogjort i livet, fast man tänkt att man skulle göra det, så blev detta en tanke som inte blev satt i verklighet.


Många frågade om jag varit till Lennarts stuga och lite skamsen sa jag att det inte hade blivit av ännu. De som varit dit berättade om fantastiska sagofigurer vars ursprung kom från naturens former men med Lennarts blick och handlag förvandlades till osannolika figurer. Då skämdes jag å våra vägnar att vi inte tagit oss dit och fått beskåda det som så många berättade om.


Så funderade jag lite och undrade om det verkligen var så fantastiskt som det berättades, det verkade  konstigt och som man kan tänka ibland i förutfattade meningar om sagofigurer och dylikt.


Åren gick, barnen blev vuxna och maken avliden och inte hade jag varit till Lennart Plahns stuga.


Då kom äntligen ett tillfälle då jag skulle få stifta bekantskap med Lennart Plahns sagofigurer! Söderhamns Museum och Söderhamns Naturskyddsförening hade tillsammans arrangerat en utställning med Lennarts träfigurer. 


Nu hade jag verkligen chansen, jag som missat detta fenomen i årtionden, att äntligen få se de omtalade figurerna i verkligheten.


Jag kunde bara konstatera att jag inte blev besviken, jag blev hänförd, glad, förundrad, förvånad över att se denne mans verk. Till Lennarts stuga skulle jag ha gått varje sommar om jag bara hade förstått hur fantastiskt det var.


Jag minns en man som cyklade omkring i Ljusne och som jag betraktade som vilken Ljusnebo som helst. Men mycket kan rymmas inom en människa utan att det syns utanpå.


Nu skall Lennarts unika fantastiska figurer visas på hemmaplan i Ljusne under en veckas tid ”Jungfru-veckan”, jag hoppas att alla som kan tar chansen att besöka Konstkrafts utställningslokal ”Kraftstationen” och jag hoppas att alla kommer att bli lika hänförda som jag. Jag har blivit tillfrågad om att hjälpa till med arbetsuppgifterna kring utställningen och dessa skall jag utföra med glädje.


Ingrid Fallström

Foto: Christer Holm - www.hjalm.org/plahn/